vineri, 9 ianuarie 2009

Povestea mea preferata a Zarazei

ZARAZA, cantecul nostru al tuturor, interpretat in mai toate perioadele si pe toate meleagurile. Imi propun sa fac un scurt rezumat a uneia dintre istoriile despre aparitia acestui cantec in Romania.

 El a fost interpretat de catre Cristian Vasile, care il denumea Zarada (in spaniola inseamna "minunata"), in localul "Vulpea Rosie" a carui succes enorm al vremii se datora tocmai talentului manifestat de Cristian Vasile. Cristian Vasile era totusi ceva mai mult decat un cantaret de carciuma, el lucra cu case de muzica celebre pe vremea aceea "Columbia", "Pathe Marconi", case pe care le si reprezenta in Romania. Tocmai acest succes al lui Cristian Vasile a starnit invidia unui alt cantaret cunoscut al vremii care canta intr-un alt local prosper "Ingerasul". Acest tigan nascut intr-o familie de lautari pe numele lui Marin Teodorescu (cunoscut dupa porecla "Zavaidoc", porecla primita pe front de la comandantul Traian Mosoiu in subordinea caruia s-a aflat in timpul Primului Razboi Mondial), era mai batran decat Cristian Vasile si se afla cam la apusul carierei. Extrem de suparat pe succesul lui Vasile cu noua piesa, a carui farmec era reprezentat de faptul ca evoca un personaj real, frumoasa iubita a lui Vasile, amintita de unele surse  ca o tigancusa florareasa, de altele ca una dintre curtezanele Micului Paris,Zavaidoc decide sa-si foloseasca influenta in randul bandelor de borfasi din Bucuresti pentru a-l ucide pe Cristian Vasile. El se adreseaza lui Berila, probabil cel mai fioros bandit al anilor '30. Berila pe langa faptul ca era extrem de crud (a ucis intr-o noapte 7 oameni doar pentru maruntis) ii placea foarte mult publicitatea, presa vremii valorificand tiraje intregi prezentand crimele lui Berila. In ciuda firii lui, Berila isi da seama ca uciderea lui Cristian Vasile ar fi totusi o palarie prea mare chiar si pentru un criminal ca el si ca un astfel de gest l-ar putea ascunde pentru multa vreme.Legenda spune ca Berila i-ar fi spus lui Zavaidoc ca nu-l ucide pe Vasile deoarece si lui ii place melodia "Zaraza". Totusi cei doi se inteleg sa o ucida de iubita si muza lui Cristian Vasile, pe Zaraza. Astfel Berila, o urmareste pe frumoasa tigancusa intr-o noapte in care aceasta iesise sa-i cumpere tigari iubitului ei, si ii taie gatul lasand-o intr-o balta de sange. La auzirea vestii Vasile se duce in " Vulpea Rosie" unde bea cumplit si cuprins de durere musca dintr-o masa atat de puternic incat urmele dintilor sai au reprezentat punct de pelerinaj mult timp pentru curiosii vremii. Din dragostea pe care i-o purta Zarazei, Vasile fura urna cu cenusa iubitei sale de la Crematoriu, se inchide in casa si timp de mai multe luni manaca cu lingurita cenusa acesteia. Dupa ultima lingura de cenusa incearca sa se sinucida cu terebentina, dar nu reuseste decat sa-si arda coardele vocale, nemaiputand astfel sa cante niciodata. Zavaidoc a murit la scurt timp dupa moartea Zarazei, de cancer. Cristian Vasile a murit la Sibiu in 1974. Se spune ca  inainte sa ajungala Sibiu a lucrat ca masinist (tragea in fiecare seara cortina) la un teatru din Piatra Neamt. Cei de la teatru il prezentau ca fiind Cristian Vasile "faimos la vremea lui".

Aceasta este povestea mea preferata despre Zaraza, Desi cunosc existenta si a altor variante. Nu aceasta poveste sau altele va duce mai departe istoria Zarazei, ci cantecul iubirii interpretat pe vremuri la "Vulpea Rosie" de Cristian Vasile.

Un comentariu:

Nicolae-Gabriel Predescu spunea...

mai e povestea conform careia Cristian Vasile a omorat-o pe Zaraza dupa ce a aflat ca il inseala. Conform acestei povesti, ea era o curva a vremii. Stii povestea asta? e mai romantica dar mult mai cruda...